23 листопада 2012 р.

Людина в космосі


космос, органічні продукти
Більше 50 років людство здійснює космічні подорожі. Створено безліч апаратів, що здатні вивчати Всесвіт, рухатись по далеких планетах. Але ніякі найскладніші роботи не можуть замінити уважних очей та вмілих рук людини. Тому-то з початком космічних досліджень з'явилась дуже важлива професія - космонавт.

Чим займається космонавт?

Перш за все, він випробовує нову техніку. Отже, її треба досконально вивчити, бо і техніка випробовуватиме людину на розум, майстерність, вміння приймати рішення.


Космонавт веде дослідження в інтересах науки, народного господарства, займається регулюванням обладнання, приладів. Проводить фото-кіно-зйомки. Виконує роботу біолога: висіває насіння, слідкує за розвитком живих об'єктів, проводить вивчення впливу на них космічних факторів. Бере участь у медичних дослідженнях. Проводить ремонтні і монтажні роботи у відкритому космосі. Підтримує зв'язок із Центром керування польотами. Займається фізичними вправами, аби захисити себе від шкідливого впливу невагомості.

2 квітня 1961: радянський космонавт Юрій Гагарін став першою людиною в космосі і на орбіті Землі. Він провів у космосі 1 годину 48 хвилин ... (ITAR-TASS Photo Agency / Alamy) 
12 квітня 2011 р. минуло 50 років з дня, коли Юрій Гагарін уперше в історії здійснив свій 108-хвилинний політ у відкритий космос, подарувавши світу нову сферу для пізнання, досліджень та цікавих відкриттів. У 1962 р. три доби в космосі провів перший український космонавт Павло Попович. У 1969 р. на Місяць уперше ступила нога людини: ця заслуга належить Нілу Олдену Армстронгу, американському військовому льотчику й астронавту. Саме завдяки відважним людям ми тепер знаємо стільки багато про космос, галактику, місяць і зорі.

Повністю читайте цю статтю в друкованій версії Всеукраїнського органік журналу