17 квітня 2013 р.

Павло Романович Попович - космічна зірка


Павла Романовича Поповича - двічі Героя Радянського Союзу, Героя Праці Соціалістичної Республіки В'єтнам, генерал майора авіації, кандидата технічних наук, члена Спілки письменників України, який багато років очолював Асоціацію музеїв космонавтики Росії, завжди радо,  з особливою гордістю зустрічали  земляки у Білій Церкві, куди він до того ж майже щорічно приїжджав на боксерський турнір свого імені. 
До образу Павла Поповича можна додати, що його космічна зірка — це гордість усього українського народу. Підіймаючись високо до зірок він виносив на орбіту і частку свого українства. 



І хтозна, може вже тепер простому хлопчині, який пильно й мрійливо вдивляється у дивовижне нічне українське небо, судитиметься продовжувати космічну славу землі української...
Кожна зустріч з Павлом Романовичем запам'ятовувалася на довгі роки, якщо не на все життя. Життєрадісність і веселість, цікаві оповідки просто заворожували кожного його співрозмовника. 
...
Його дитинство не відрізнялося чимось особливим від дитинства мільйонів хлопчаків його покоління. Можливо і не став би він зіркою загальносвітового значення, якби не одна деталь. «Під Узином є великий аеродром, а тому я мріяв ще змалку стати льотчиком і обов'язково — винищувачем”, — пригадував Павло Романович. Він був не лише мрійником, умів не тільки чогось прагнути, а й досягати.
...
 Павло Романович Попович став шостою людиною на планеті, що побувала в космосі. Сам Попович називав себе “першим космонавтом-українцем”. Сьогодні, згадуючи життєвий шлях Павла Романовича Поповича, ми повинні низько вклонитися цій людині.  Своїм бажанням піднятися до небес він поставив нашу країну в п’ятірку передових космічних держав світу. Коли в космосі побував перший українець, в один день весь світ узнав про його малу Батьківщину – Білоцерківщину.
...
Павло Романович був справжнім українцем, патріотом своєї землі. Не містечковим, а свідомим своєї відповідальності перед народом. В останні роки, протягом 30 років, у Білій Церкві проводиться міжнародний турнір з боксу серед юнаків на кубок П.Р. Поповича. І це не випадково - Павло Романович мав перші розряди з десяти видів спорту, в т.ч. з боксу. Заслужений майстер спорту П.Р. Попович завжди приїжджав на відкриття турнірів
...
Павла Поповича — першого українця, який побував у космосі, в Україні добре пам’ятають і шанують. Не одне покоління українських хлопчаків виросло на його прикладі. Слава нашого героя колись у сотні разів перевищувала популярність теперішніх кінозірок.
Попович Павло Романович - почесний громадянин не тільки  міста Біла Церква, а й нашого ліцею. 
За життя Павло Попович щороку приїжджав у рідне місто та завжди був шановним і бажаним  гостем нашого закладу.
...
Враження від зустрічі з Павлом Романовичем назавжди закарбувалося у нашій пам’яті. Адже не кожного дня випадає така унікальна можливість доторкнутися до часточки живої історії, уособленням якої є славетний космонавт. У ньому притягувало до себе його абсолютна безпосередність у спілкуванні, чудове почуття гумору, оптимізм. Він був позбавлений будь-якої пафосності та зоряності, хоча до зірок був набагато ближче, ніж ми.
...
Джерело http://www.grif.kiev.ua/