13 листопада 2012 р.

Україна - держава космічна!


http://image.tsn.ua/media/images2/original/Dec2010/383365588.jpgУкраїна була i лишається космічною державою. 
Вона зробила вагомий внесок у скарбницю світової космічної науки, на Південному машинобудівному заводі сконструйовано та виготовлено понад 400 супутників Землі. 
В 1997 році у складі інтернаціонального екіпажу у пілотованому космічному польоті приймав участь перший український космонавт-дослідник Леонід Каденюк. 
В Україні історично склалося п’ять великих космічних центрів. 
У Дніпропетровську на базі ракетобудівного комплексу створено потужні ракетоносії різного класу та біля 400 супутників серії «Космос» і «Інтеркосмос». 
У Харкові  розробляють та випускають майже всі системи управління космічними апаратами. 
...
У Києві, спеціалізуються в галузі матеріалознавства, приладобудування, досліджень ближнього космосу тощо. 
У Львові та Ужгороді, знаходиться різноманітна інфраструктура, котра забезпечує космічні дослідження. 
...
В Євпаторії розташовано Національний центр керування і випробування космічних засобів, а в Одесі - інфраструктуру науково-прикладного космічного приладобудування.
Визнанням міжнародним співтовариством ваги України у світовій космічній діяльності стало її прийняття у 1990 році постійним членом Комітету ООН з використання космічного простору в мирних цілях.
...
У 1996 роцi у Днiпропетровську вiдбулось урочисте вiдкриття нацiонального центру аерокосмiчної освiти молодi.
3і встановленням державностi України було створено нацiональне космiчне агентство згiдно з Указом Президента України вiд 29 лютого 1992 року.
...
У сiчнi 2008 року пiдписана угод мiж урядом України та Європейським космiчним агентством  про спiвробiтництво у використаннi космiчного простору в мирних цiлях. Найбiльш важливим в угодi названi: астрономiя та астрофiзика, дослiдження сонячної системи й сонячно-земна фiзика; монiторинг навколишнього середовища, метеорологiя, астрономiя й геодезiя, вiдвернення стихiйних лих; надання послуг i супутникова навiгацiя; космiчна бiологiя та медицина; обробка даних; розробка й використання наземного сегмента; ракети-носiї.
....
 На сьогодні Україна контролює 10% ринку космічних послуг та входить до п’ятірки держав-лідерів за кількістю щорічно здійснюваних запусків ракетоносiїв.
Джерело http://www.fizika.net.ua/