1 травня 2013 р.

Краєзнавча подорож «Шануємо пам'ять героя космосу»


12 серпня 2017 року виповнилося 55 років від дня польоту в космос першого космонавта-українця - Павла Романовича Поповича. Згадуючи в ці дні історичний політ в космос і життя-подвиг Павла Романовича Поповича, ми повинні низько вклонитися цій Великій Людині!  У 1989 році в СРСР була створена Асоціація музеїв космонавтики, і П.Р. Попович на довгі 20 років став її беззмінним президентом. Асоціація об’єднала великі і малі музеї космонавтики, планетарії та шкільні музеї.  У спогадах музейних працівників Павло Попович залишився веселим і привабливим, простим і доступним. У першого космонавта-українця був рідкісний дар підкорювати серця людей з перших хвилин спілкування і на все життя.


Краєзнавча подорож «Шануємо пам'ять героя космосу»
В сучасному Узині на вулиці, названій на честь космонавта, зберігся будинок № 34, в якому жила велика родина Поповичів. А на центральній площі містечка встановлено бюст видатного земляка - двічі Героя Радянського Союзу П.Р. Поповича.
...
У 1977 році, на честь славного випускника, в ПТУ №5 був відкритий музей космонавтики його імені. На відкритті був присутній сам винуватець торжества, і в книзі почесних гостей залишив перший запис: «Спасибі вам за все! П.Р. Попович». В музей космонавт передав скафандр, який він використовував під час другого польоту в космос, костюм для роботи в космосі, скафандр для аварійного приводнення, парадний кітель, радіостанцію, документи, фотографії та багато іншого. Музей космонавтики став центром виховної роботи училища: в ньому проводяться вечори клубу «Мужність», проходять зустрічі зі знаменитими людьми, організовуються змагання серед учнів за право поїздки в Зоряне містечко.
...
В останні роки, протягом 30 років, у Білій Церкві проводиться міжнародний турнір з боксу серед юнаків на кубок П.Р. Поповича. І це не випадково - Павло Романович мав перші розряди за десятьма видами спорту, в т.ч. з боксу. Заслужений майстер спорту П.Р. Попович завжди приїжджав на відкриття турнірів, але в 2010 році, на 29-й Міжнародний турнір, він вже не приїхав ... Але 30-річна традиція проведення змагань триває - вже як пам’ять про великого сина українського народу П.Р. Поповича.
...
У 2011 році, з ініціативи МАФіС та за підтримки Національного космічного агентства України на вулиці Володимирській у Києві, на будинку № 65, де працював П.Р. Попович, була встановлена меморіальна дошка.
Україна вшановує пам'ять про видатного українця. За Постановою Верховної Ради України та Розпорядженням Кабінету Міністрів Україні в 2010 році на державному рівні було відзначено 80-річчя з дня народження двічі Героя Радянського Союзу, депутата Верховної Ради УРСР 6-ти скликань, почесного громадянина чотирьох міст України  Київ, Житомир, Узин і Біла Церква - Павла Романовича Поповича. 
...
4 жовтня 2010 в північно-західній частині Білоцерківського міського парку культури і відпочинку імені Т.Г. Шевченка був відкритий пам’ятний знак біля каштана, посадженого Павлом Романовичем Поповичем. Напис на пам’ятному знаку: « Дерево життя». Цей каштан посаджений першим українським космонавтом, двічі Героєм Радянського Союзу Павлом Романовичем Поповичем».
5 жовтня 2010 в південно-західній частині Білоцерківського міського парку культури та відпочинку імені Т.Г.Шевченка був посаджений пам’ятний «Сквер Героїв космосу». Створення пам’ятного скверу було присвячено 80-річчю від Дня народження першого українського космонавта, двічі Героя Радянського Союзу - Павла Романовича Поповича.
Дерево життя зустрічає почесних гостей17 травня 2011 в південно-західній частині Білоцерківського міського парку культури та відпочинку імені Т.Г.Шевченка Герой України, льотчик-космонавт Л.К. Каденюк у «Сквері Героїв космосу» урочисто відкрив пам’ятний знак «Героям космосу».
12 квітня  2012 в м.Біла Церква відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки двічі Героя Радянського Союзу, льотчика-космонавта П.Р.Поповича, з нагоди 50-річчя польоту в космос першого космонавта.


Джерело http://www.nkau.gov.ua/