10 квітня 2013 р.

Олімпійські ігри на орбітальному стадіоні

Невагомість - чим не привід для винаходу цілого класу нових спортивних змагань? Адже космічний спорт того чи іншого типу більш ніж імовірний. Особливо у зв'язку з бурхливим розвитком приватного аерокосмічного бізнесу і збільшенням кількості космічних туристів. Чи дивно, що змагання в невагомості придумуються вже сьогодні?



Якщо говорити про професійні космонавтах або астронавтів, то спортивні ігри на орбіті для них напрошуються самі собою. З урахуванням того, що в майбутньому склади екіпажів розширяться, а самі місії стануть дуже тривалими, начебто польотів на Місяць або Марс.Мирні «битви» один з одним в умовах нульової гравітації можуть допомогти космічним мандрівникам не тільки урізноманітнити політ, але і підтримати здоров'я, фізичне і психічне. Ну а для космічних туристів спорт в космосі може стати відмінним додатковим розвагою.


Купа людей і компаній вже зараз мають безліч ідей космічних спортивних змагань. І засновники подібних програм переконані, що «реслінг в невагомості» буде «відмінною забавою».Причому "нові космічні туристи" одного разу вже грали на борту коїть маневри літака в м'яч, а на черзі - «невагома» гімнастика і демонстрація мод.Продюсери придумали змагання, в ході якого команди мали збирати різнокольорові пластмасові кульки, що вільно плавають у просторі. Це було дуже успішне змагання, дуже видовищне.


Ідею щодо спорту при мікрогравітації виношує і Рокі Персод (Rocky Persaud), президент канадської компанії IPX Entertainment. У його планах - створення реаліті-шоу під назвою «Космічні чемпіони» («Space Champions»).«Новий вид спорту прозвали" Paraball ", це скорочення від параболічного футболу (Parabolic Football), гра насправді мало походить на футбол, оскільки правила зовсім інші, але назва залишилася.«Paraball», за словами Персода, з'явився шляхом схрещування декількох видів спортивних змагань, але має чимало «унікальних аспектів».

Клієнти корпорації  вже грають в якісь «невагомі» гри, але поки це ще не космічний спорт (фото з сайту theinvestor.tv).Як очікується, шоу «Космічні чемпіони» стане платформою для навчання та відбору «кращих атлетів нульової гравітації» з метою збивання восьми оригінальних команд. 
А через кілька років,  може бути, 6 або 7, свого роду «орбітальними стадіонами» можуть стати космічні готелі Роберта Бігелоу (Robert Bigelow). Вони були б здатні прийняти учасників і гостей цього чемпіонату Ліги.Приміром, завдяки космічному спорту люди навчаться збирати великі і недорогі структури на орбіті. Крім того, самі пасажирські перевезення в космосі будуть усе дешевше, а ігри допоможуть залучити щедрі інвестиції.Міркують навіть про і водні види спорту в невагомості, скажімо, космічні туристи могли б пірнати через літаючі навколо великі краплі води.

«Басейн» при нульовій гравітації. Плавчихи змагаються в невагомості (ілюстрація з сайту spacefuture.com).
 Паралельно розробляються версії існуючих земних змагань, типу настільного тенісу, бадмінтону та баскетболу. Ентузіасти не виключають навіть того, що в майбутньому на орбітальному стадіоні пройдуть Олімпійські Ігри. 
 Чому б і ні?