19 лютого 2013 р.

Цікаві факти з життя космонавтів


Цікаві факти з життя космонавтівТам, на міжнародної космічної станції, все не так, як на Землі. Звичайно, люди ті ж, планета, яку видно з ілюмінатора, теж наша, рідна. Але умови перебування в космічному просторі, в умовах повної невагомості, повністю змінюють життя космонавтів. У цій статті перераховані найцікавіші факти з життя людей космосу.





 1. За один день Ви можете бачити 16 світанків


Цікаві факти з життя космонавтів
Так, на низькій орбіті Сонце встає і сідає кожні півтори години, так що спати при такому циклі практично неможливо. Для того, щоб налагодити життя команди МКС, була створена звичайна 24-годинна система, заснована на так званому "середньому" грінвічському часі. Це часовий пояс, що пролягає десь на півдорозі між Києвом і Х'юстоном.

До речі, встають космонавти по дзвінку, сигналу, який відправляється з ЦУП-а на МКС. Звуковий сигнал - мелодія, яку вибирає або сам астронавт, або його сім'я.

2. "Там" ви стаєте вищими


Цікаві факти з життя космонавтів
Саме так, через відсутність притягання Землі, хребет трохи подовжується, і ви стаєте вищими приблизно на 5-8 сантиметрів. На жаль, це не дуже добре, і подібне "зростання" супроводжується різними ускладненнями. Наприклад, може хворіти спина, або ущемиться нерв. Всяке трапляється.

3. Космонавти не хроплять


Цікаві факти з життя космонавтів
Людина, яка хропіла на Землі, в космосі хропіти не буде. Все тому, що саме сила тяжіння викликає хропіння. У космосі зауважені лише одиничні випадки хропіння сплячих космонавтів. До речі, деякі інші відхилення сну теж зникають в умовах невагомості.

4. Сіль і перець доводиться змішувати з водою


Цікаві факти з життя космонавтів
Звичайно, приправи у космонавтів - у рідкому вигляді. Як Ви уявляєте собі соління або перчення їжі в умовах невагомості? Тому доводиться створювати різні рідкі приправи, які покращують смак продуктів з раціону космонавтів. Інакше використання приправ було б великою проблемою.

5. Найдовший період перебування в космосі - 438 днів


Цікаві факти з життя космонавтів
Довше за всіх у космосі пробув російський космонавт Валерій Поляков. Він залишався на борту космічної станції "Мир" 438 днів (це 14 місяців). Його місія завершилася в 1995 році.

6. Майже кожен космонавт страждає космічною хворобою


Цікаві факти з життя космонавтів
Дуже багато космонавтів протягом перших днів в умовах невагомості переживають всі неприємні відчуття, пов'язані з проявом космічної хвороби. Ця "хвороба" виявляється у втраті орієнтації, в тому, що людина перестає відчувати положення рук і ніг. Деякі взагалі постійно відчувають себе вверх ногами.

За статистикою, кожен другий космонавт переживав неприємні відчуття, пов'язані з проявом "синдрому адаптації до космосу". Так, є і така назва. Але все стає добре вже через декілька днів - неприємні відчуття проходять.

7. На Землі космонавтам важко пристосуватися до сили тяжіння


Цікаві факти з життя космонавтів
Після повернення на Землю людям доводиться наново адаптуватися до наших умов. Особливо страждають астронавти через те, що ніяк не можуть звикнути до падіння речей. Вони вже засвоїли, що предмети вільно літають у повітрі, і підсвідомо продовжують чекати того ж і на Землі. Ось так і виходить, що космонавт може спробувати залишити чашку в повітрі, забуваючи, що вона зараз впаде і розіб'ється.

Ось такі факти. А які незвичайні факти можуть пригадати наші читачі з того, що читали про космонавтів? 
Джерело