29 січня 2013 р.

Космос підкорюється сильним

Дорога в космос починається на Землі, і шлях до зірок підвладний лише людям, сильним тілом і духом. «Тільки фізично міцний організм здатний впоратися з програмою підготовки космонавта і самим польотом», - стверджував Юрій Олексійович Гагарін.
Як же організована фізична підготовка космонавтівВесь процес побудований на науковій основі.


  
Численні дослідні роботи з фізкультури, соціології, психології, спортивній медицині та досвід підготовки перших загонів дозволили створити модель космонавта, здатного за рівнем фізичної підготовленості успішно стартувати і виконати програму польоту.
При відборі в космонавти головним критерієм є абсолютне здоров'я. Але це ще не означає, що рівень фізичної підготовленості у всіх кандидатів теж абсолютно високий 

 Що приховувати: у космонавти далеко не завжди приходять тільки Шварценеггери чи Кареліни. Деякі не вміють плавати, у інших не на висоті силові показники, інші, пробігши коло по стадіону, дихають, немов здолали марафонську дистанцію. Після курсу підготовки вони чудово плавають, підтягуються на перекладині по 10-15 разів і бігають дай Бог кожному.

Заняття проводяться 2-3 рази на тиждень по 2 години у формі комплексного уроку по всіх розділах фізпідготовки: гімнастицi, легкої атлетики, вправам на тренажерах і спеціальних снарядах (батут, гімнастичне колесо на установці, бiгова доріжка), спортивних ігор (футбол, теніс, бадмінтон, баскетбол), взимку - біг на лижах, круглий рік - плавання. Поєднання можуть бути самими різними: гімнастика та легка атлетика, спортивні ігри та тренажери, лижна підготовка і плавання і т.д.

Протягом двох років кандидат у космонавти повинен повністю освоїти програму і здати заліки по більш ніж 20 вправах. Для отримання відмінної оцінки треба, наприклад, пробігти З км за 12 хвилин 20 секунд, проплисти 800 метрів за 19 хвилин, підтягнутися на перекладині 14 разів, утримати кут в упорі 25 секунд, проплисти 100 метрів за час не більше 1 хвилини 40 секунд. Особлива увага приділяється тесту на визначення фізичної працездатності. Суть його в наступному: треба 5 хвилин відкрутити на велоергометрі з певним навантаженням (невеликим), потім 3 хвилини - відпочинок та ще 5 хвилин з майже максимальним навантаженням. При роботі визначаються пульс і тиск, а при відпочинку - відновлючі організму. За формулою обчислюється працездатність, яка виражається в кгм / хв (виконана робота в певний час).

На етапі підготовки у складі групи, який може тривати і рік, і два, а часто і більше, головне завдання - зберегти і підтримати рівень, набутий на першому етапі. А ось в період безпосередньої підготовки у складі екіпажу обсяг занять збільшується, досягаючи 60-70% від загальної кількості занять. 

Поряд з розвитком і підтримкою високого рівня працездатності, першочергового значення набуває підвищення стійкості організму до впливу несприятливих факторів польоту, що досягається виконанням вправ на спеціальних снарядах (батут, гімнастичне колесо, бігова доріжка), а також підбором вправ по інших розділах ФП, наприклад, педалювання на велоергометрі з обертовою платформою, стрибки у воду, акробатика. До космічного польоту допускається космонавт, який має оцінку рівня ФП не нижче «добре». Кожен космонавт, незалежно від того, летить він у політ або тільки чекає свого щасливого години, щорічно здає заліки по ФП, результати яких дуже уважно і прискіпливо враховують члени Державної медичної комісії, перш ніж дати добро на подальшу підготовку.

Цілеспрямована, грамотно збалансована, заснована на глибоко науковому підході фізична підготовка дозволяє космонавтам ось вже протягом більше 50 років успішно долати земне тяжіння і з високою якістю виконувати завдання в космосі.